Fem råd fra lånemegleren før du tar opp forbrukslån

Vurderer du å ta opp forbrukslån er det en del ting du bør tenke igjennom først. Vi har her samlet fem gode råd det kan være verdt å ta med seg, før du velger forbrukslån.

Trenger du virkelig lånet?

Det første du bør spørre deg selv om, er om du virkelig trenger å ta opp dette forbrukslånet. Et forbrukslån er enkelt å få innvilget, men det er også dyrt og kredittkostnaden er skyhøy. Hvis du trenger lånet til typisk luksusforbruk, som en ferietur eller kjøp av ny TV, bør du vurdere om det ikke er bedre å kutte forbruket og spare opp penger, fremfor å betale dyrt for et forbrukslån.

Få oversikt over økonomien din

Før du bestemmer deg for å ta opp forbruksgjeld, bør du få en god oversikt over din økonomi, slik at du vet nøyaktig hvor mye du greier å betale i avdrag på lånet hver måned, uten å sette din økonomi i fare. Dette gjøres ved å lage et budsjett over din privatøkonomi, der du fører opp alle inntekter og utgifter du har. Dette gir deg både en god oversikt over alle dine faste kostnader og du kan se nøyaktig hvor mye penger du har disponibelt og dermed hvor mye du kan betale i avdrag på et nytt lån hver måned. Husk å legge inn en buffer, slik at du ikke tømmer kontoen helt hver eneste måned.

Ikke lån mer enn du trenger

Det kan være lett å la seg friste til å låne litt mer enn man egentlig trenger, og bruke de ekstra pengene på helt unødvendig forbruk. Men husk at hele lånet skal betales tilbake, og det lille ekstra du låner uten å trenge det, kan fort utgjøre en betydelig sum når først du har lagt til renter og gebyrer.

Sammenlign tilbud fra flere banker

Den nominelle renten på forbrukslån fastsettes individuelt, ut fra din inntekt og økonomi, og betingelsene kan variere ganske mye fra bank til bank. Det er derfor viktig å innhente tilbud fra flere banker, og sammenligne disse nøye i følge Sammenlignforbrukslån.net , for å finne det lånet som blir rimeligst for akkurat deg og din situasjon.

Lag en nedbetalingsplan

Jo raskere du greier å betale ned på lånet, desto rimeligere blir det. Banken har alt å vinne på at du velger en lang løpetid på lånet, og de vil derfor ofte tilby deg et lavt månedlig avdragsbeløp. På papiret kan dette selvsagt se fordelaktig ut, men den totale kredittkostnaden vil øke betraktelig. Det beste du kan gjøre er derfor å beregne hvor mye du klarer å betale i avdrag, og basert på dette lage din egen nedbetalingsplan, med fokus på å få betalt tilbake lånet så raskt som mulig.